Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Obvestilo | varstvo vinske trte 20.4.2018

Vinska trta odpira brste. Odvisno od sorte in lege, lahko večinoma že vidimo konice zelenih poganjkov in na toplejših lega so razviti tudi prvi listki (05-12 po lestvici BBCH).

Za preventivno zaščito pred črno pegavostjo vinske trte priporočamo v vinogradih, kjer se okužbe pojavljajo redno, varstvo s pripravki kot so: FOLPAN 80 WDG (1,9 kg/ha), FOLPAN 50 SC (3 l/ha), FOLLOW 80 WG (1,9 kg/ha), POLYRAM DF (3 kg/ha), ANTRACOL (2 kg/ha), ANTRACOL WG 70 (2 kg/ha), MIKAL FLASH (3 kg/ha) ali MOMENTUM F (3 kg/ha). V obdobju padavin je možnost širjenja bolezni velika. Prvo tretiranje opravite, ko so mladike velike 2-5 cm, naslednje naj sledi čez 7 – 8 dni. V poštev prideta tudi bakrova pripravka CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha) in CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha), ki sta dovoljena tudi v ekološki pridelavi.

Pojave pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze) zmanjšate z dodajanjem žveplovih pripravkov: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL, PEPELIN WG, MOČLJIVO ŽVEPLO KARSIA DF, VINDEX 80 WG, ki v odmerku 3 do 8 kg/ha učinkujejo tudi na zmanjševanje okužb črne pegavosti vinske trte in delujejo proti oidiju vinske trte.

Zatiranje pršic trsne kodravosti (akarinoze) in trsne pršice (erinoze) pridobiva na pomenu, saj sta vrsti prepoznani za prenašalki virusnega obolenja, ki ga povzroča Virus vinske trte Sivi pinot (GPGV). Znamenja okužbe se kažejo s kržljavostjo, deformacijami rozg in listov ter se med sortami vinske trte lahko precej razlikujejo.

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.


Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (20.04.2018)


Besedilo je objavljeno na spletni strani http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=10569.


Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Članek še ni bil komentiran.

Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.